Lucian in cafeneaua sa

Simte, înainte de toate!

E dis-de-dimineață și te trezește aceeași alarmă de toate zilele. Știi că ai un program încărcat și recunoști cu greu că ai lăsat pe azi ce nu ai făcut ieri. Vrei să bei ceva cald, să te încălzească, să-ți dea energie și poate vrei să vorbești cu cineva la fel de cald. Sau poate vrei să fii tu cu tine și cu gândurile tale când îți bei cafeluța. Noi îți propunem să-ți începi ziua simțind. 

Nu trebuie să vezi, nu trebuie să atingi, să vorbești sau să auzi. Gustă.

Încearcă lucruri fără să judeci și vorbește cu oameni chiar dacă nu sunt la fel ca tine. E clișeic să-ți spunem că suntem toți unici, știi asta deja. Vrem doar să-ți amintim că niciodată nu știi cât de faini sunt unii oameni dacă nu stai cu ei la o poveste. Sau la o cafea.

Dacă te-ai uitat la sezonul 12 din Chefi la Cuțite poate ți-l amintești pe Lucian Butnaru, iar dacă ești din Cluj poate ai trecut sau vei dori să treci pe la Cofeels, prima cafenea socială din oraș. Acest proiect a fost fondat de Lucian și demonstrează că nu contează ce greutăți ți-a pus în brațe viața, ci contează ce faci și cât de mare e pasiunea ta.

Lucian Butnaru la barul din cafeneaua cofeels îmbrăcat într-un hanorac cu mesajul Adopt. Don't Shop.
Lucian Butnaru
Cuțitul primit de Lucian la Chefi la Cuțite
Cuțitul primit de Lucian la Chefi la Cuțite

Datorită unei finanțări, Lucian a reușit să deschidă Cofeels în 2021. Atât el, cât și mulți din cei care petrec timp la cafenea o consideră drept „un loc în care să-ți dai voie să fii vulnerabil și să discuți și momentele mai puțin ușoare.” Scopul social constă în folosirea majorității profitului pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități. 

Experiența sa la Chefi la cuțite a reușit, poate, să facă mai vizibil faptul că oamenii cu dizabilități pot face lucruri de foarte bună calitate. Cel mai vechi angajat din firmă este Mihai, un tânăr creativ pe care sindromul Down nu-l împiedică să-i fie mereu alături lui Lucian. Știe că se poate baza mereu pe Mihai, iar signature blend-ul creat de ei contribuie la imaginea prietenoasă a cafenelei, care a fost observată chiar și de inspectoarea de la ITM. Aceasta l-a recunoscut pe Mihai din designul de pe pachetele de cafea – o mică dovadă că munca lui Lucian își atinge scopul în fiecare zi.

Mihai și un alt angajat la Cofeels în spatele barului
Mihai zâmbind (dreapta)
pachet de cafea cu signature blend-ul lui Mihai
Signature blend by Mihai

Ce-mi propun eu de la viață: să ajut oamenii cu dizabilități să fie primiți cu mai multă încredere în societate: o relație de încredere oameni tipici – oameni atipici.

Lucian Butnaru

Tips: dacă ești pe fugă ia-ți o cafea la pachet și admiră paharul cu mesaj. 

P.S.: După ce bei din paharul to-go de la Cofeels sunt mari șanse să simți o nevoie subită de a adopta un animăluț. 

P.P.S.: Dacă ești curios de povestea spusă pe larg, Lucian a fost unul din invitații de la TEDxEroilor, în 28 Octombrie 2023 la Casa de Cultura a Studenților Cluj-Napoca. Iată videoclipul de la eveniment, postat de TEDx Talks:

Iar dacă vrei să afli mai multe despre ce e o cafenea socială, lăsăm aici un scurtmetraj numa’ bun, realizat de George Kardoș cu sprijinul lui Lucian Butnaru. 

P.S.: La o lună după ce am vorbit prima dată cu Lucian, am deschis Instagramul și prima postare care ne-a apărut a fost una la care nu ne-am fi așteptat.

În poveștile noastre optimiste și numai de bine, Lucian a omis, poate, o realitate crudă cu care se confruntă.

Știm că în viață sunt suișuri și coborâșuri, dar împreună putem să ne sprijinim atunci când totul pare să o ia la vale.

Descrierea postării spune cam tot ce trebuie să știi. Haide să îl sprijinim pe Lucian să-și continue visul!

Ți-a plăcut? Distribuie povestea!

2 thoughts on “Simte, înainte de toate!”

  1. CONSTANTIN BUTNARU

    Mi-a făcut plăcere să citesc aceste rânduri .
    Înclinația și talentul pentru jurnalism îl aveți,acestea cu multă muncă și un pic de noroc vă vor aduce satisfacțiile la care visați.
    Deci din partea mea mult noroc și sănătate !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top