Am deschis în 2012 o ușă îngustă în centrul Clujului, ca în cărțile cu Mary Poppins, o ușă peste care oamenii au început sa dea din ce în ce mai des, cu multă mirare și entuziasm. Am umplut camera din spatele ușii cu cele mai frumoase povești pe care le-am găsit și am început să le povestim începuturile, ca apoi să le lăsăm să plece acasă cu noii lor stăpâni, aleși pe sprânceană ca în magazinul bătrânului Olivander, din Diagon Alley. Librăria rămâne locul în care se întâmplă întâlnirea cu cartea și un spațiu al educaţiei şi curiozităţii, al detaliilor mărunte care să intuiască şi să croiască impulsul narativ al fiecărui cititor. Este și locul care ajută cel mai mult diversitatea editorială și colecțiile din afara mainstreamului.
Bookstory
În spatele unei cutii mari cu cărți, se ascunde Ana care ajută un client să găsească o hartă, în timp ce despachetează noile produse pentru a completa rafturile din librăria independentă Bookstory. În meseria de librar, Ana găsește bucurie în interacțiunea cu cititorii, mai ales în interacțiunea cu copiii. Iar în subsolul delicatei librării, se ascund locurile de citit: băncuțele dintre rafturile cu cărți, unde doritorii pot petrece o după-amiază cufundați într-o carte bună.
E interesant cum nu oricine știe cum să ajungă în acest subsol magic. Deși există un semn care te îndrumă spre subsol, pentru noi a fost ca și când o forță neștiută, un glas neauzit ne-au împins printre rafturi și ne-au ridicat privirea spre intrarea secretă. Am găsit Narnia a doua oară!
Dar în loc de ușa șifonierului, treptele timide din lemn ne-au deschis ochii spre un loc liniștit, un loc unde dacă te lași dus de cuvinte, desenele de pe pereți parcă prind viață.
Chiar dacă cei care intră pentru prima oară poate nu coboară scările, subsolul nu e uitat de lume. E spațiul unde au loc multe lansări de carte, ateliere pentru copii sau ateliere de psihologie, acestea fiind doar câteva din evenimentele care fac librăria un spațiu unde creativitatea și curiozitatea se îmbină. Când am trecut noi pe la Bookstory, era în toi proiectul „Cărți care vindecă”, un schimb de cărți în care oricine poate lasă o carte și câteva cuvinte pentru următorul cititor. Aceasta urma să fie împachetată și aleasă de un alt cititor, fără a fi răsfoită înainte sau judecată după copertă.
Se întâmplă multe lucruri frumoase în micuța librărie, iar pentru noi e ca un colț de rai, în care nu am muta nici un fir de praf care pare nelalocul său. Dar Ana ne-a mărturisit că are câteva idei pentru a transforma Bookstory într-un spațiu și mai frumos. Spre exemplu i-ar plăcea să existe o cale de acces din librărie către o curte interioară, unde ar putea avea loc lansări de carte sau ateliere în aer liber, atunci când vremea permite. Imaginația ei nu are granițe, o altă idee simpatică fiind pictarea unui mural pe peretele din exteriorul librăriei. Dar nu orice mural! Ana își imaginează peretele din gang ca o fereastră uriasă prin care să vezi interiorul librăriei. Ea ar ruga artiștii din Cluj să picteze pe perete ceea ce s-ar vedea în interior, dacă în loc de tencuiala care stă să cadă ar fi o fereastră. Nouă ne surâde ideea Anei și ne-ar plăcea ca într-o zi, când mai trecem pe lângă Bookstory, să vedem muralul pe perete. Voi ce credeți?
P.S.: Dacă mergi la Bookstory, s-ar putea să nu te saturi după o singură carte și să revii a doua zi sperând că nu ți-a ocupat nimeni locul preferat dintre rafturi, unde e confortabil și te simți îmbrățișat de poveștile copilăriei.
P.P.S.: Dacă ți-e ocupat locul, e posibil să fim noi. Ne place să stăm acolo. Ne cerem scuze, dar nu ne pare rău.
adding it to the bucketlist 😌
Foarte frumoase poveștile voastre….