Probabil ai trecut de un milion de ori prin piața Cipariu, probabil ai și văzut semnul Tamper Coffee și ai simțit mirosul de cafea trecând pe lângă el, dar probabil nu te-ai gândit niciodată să te oprești. Dacă acesta este cazul, fă-ți o favoare, și data viitoare când treci pe acolo, răpește-ți o oră din timp și intră, fie că plănuiești să te relaxezi cu un ceai aromat și să te deconectezi de la probleme, fie că dorești să mănânci ceva delicios și să privești trecătorii, ori dacă dorești să mai bifezi o activitate „de făcut” de pe agendă și să bei o cafea tare.
Intri, te izbește o căldură prietenoasă și comanzi un croissant delicios și o cafea și mai gustoasă, deschizi laptopul, iar chelnerii vor veni cât se poate de repede și îți vor pune „blidu” în față. Zici că te-ai întors din nou în casa copilăriei tale. Deși ești concentrat să faci corect tema la limba română, bunica nu a uitat să îți taie niște fructe pe o farfurie și cu un mare zâmbet să ți le pună în față. Tamper este locul potrivit, unde te simți ca acasă și dacă scrii un nou paragraf, lucrezi la un nou proiect sau doar te relaxezi. Chelnerii sunt atenți, îți servesc apă din partea casei la orice comandă și te întreabă mereu „de sănătate”.
După cum spune Matei, barista la Tamper, cafeneaua este despre conexiune. Primul lucru pe care îl remarci în cafenea este o masă mare-mare, o masă comună, cu multe scaune, unde stau mereu mai multe grupulețe distincte de oameni, care deși nu se cunosc între ei, ajung să se împrietenească chiar acolo. E un element unic – zicem noi – pentru estul Europei, unde poate ținem mult prea mult la intimitate și la spațiul nostru personal, deși poate ar trebui să învățăm să mai lucrăm la flexibilitate și să zâmbim mai des.
Matei crede cu tărie că masa comună contribuie la cultivarea atmosferei de la baza localului, „aceasta creând legături, observând oamenii cum se conectează printr-o simplă privire, un zâmbet sau o conversație începută de la o simplă întrebare despre cum e cafeaua”.
Pe lângă masa din mijloc, mese mai micuțe se află în jurul ei. Acolo te poți refugia singur să lucrezi sau să discuți cu o altă persoană, savurând o cană de cafea. Localul este primitor, oferă un meniu divers, de la băuturi interesante precum Spicy Carrot Latte la wrapuri și salate vegane pentru a-ți începe dimineața într-un mod plăcut, dar și sănătos.
Angajații sunt tineri, cu zâmbetul pe buze și dispuși mereu să te ajute pentru a comanda ceva pe gustul tău, acestea sunt desigur comportamente ce întăresc și mai tare sentimentul de comunitate și conexiune, sentiment care te face, odată ce ai descoperit locul, să revii. Matei declară că, deși activitatea sa preferată este, desigur, preparatul cafelei, în jobul său „intervine partea socială” de care se bucură „în fiecare vorbă”:
Fie că ne spunem cum decurge ziua, fie că îl ajut pe client să își descopere propria cafea pe gustul lui.
Matei
Așadar, indiferent care este motivul pentru care vei decide data viitoare să treci pe la Tamper (sperăm să-ți fi dat aici câteva motive bune) să știi că vei fi întâmpinat de zâmbete. Vei vedea studenți (poate chiar pe noi, fetele de la Vederi Clujene, cine știe?), sau angajați stresați cu mari ecrane de laptop în față, chinuindu-se să-și zâmbească unul celuilalt printre atâtea termene limită, vei vedea liceeni proaspăt ieșiți de la ore ce râd cu gura până la urechi sau tineri ce se relaxează, poate vei vedea și oameni la întâlniri, ți-am spus: e un loc foarte versatil. Tamper e pentru oricine. De aceea, Tamper e și pentru tine!
P.S.: Din categoria „bârfe spuse la cafea”, cei de la Tamper ne-au mărturisit un mic secret: la gustul unic al cafelei se obține și colaborarea cu distribuitori și site-uri care se ocupă cu vânzarea cafelei de la diferite prăjitorii de cafea, precum Roasters Mag.