a la tarte

Inspirația vine mâncând: o poveste despre un vis

A fost odată, ca nicio altă dată, o tânără femeie și un vis. Anii au trecut și visul a rămas tot vis. Până când a luat naștere A la Tarte, bistro cu specific franțuzesc, făcut din pasiune pentru tarte, pentru Franța, pentru suflet. În 2016, Ioana Mărginean, acum Bud, și-a îndeplinit visul din facultate, de când a plecat cu bursă în Franța și s-a îndrăgostit de atmosfera cochetă a locurilor intime, găsite la colț de stradă, comori peste care dai accidental într-o zi obișnuită: „încă din al doilea an de facultate mi-a venit ideea, când am intrat în Franța în contact cu diverse bistro-uri micuțe, creperii și mi-a plăcut atmosfera”.

 

Și așa am dat și noi, într-o zi obișnuită, de A la Tarte și a fost dragoste la prima vedere. Și cum am intrat prima oară, așa intrăm mereu. Nerăbdătoare și curioase să descoperim. Să descoperim azi oare ce ingrediente ingenioase au fost folosite-n tarte, oare azi or fi folosite-n rețete niște legume de sezon, niște fructe de suflet sau ce vor ascunde minunatele tarte? Intrăm și ne frecăm ochii, cu mâinile lipite de vitrina rece ne minunăm la fel și fel de alte deserturi unice, ne gândim ce să alegem dintre sortimentele gustoase de ciocolată caldă și ne adăpostim de frigul toamnei târzii într-un decor atent ales, pe scaune prea confortabile care te fac să nu mai vrei să le părăsești, deși trebuie să ținem minte că se numește bistro pentru un motiv… nu putem poposi la nesfârșit, deși ne-am dori.

Ioana, abia întoarsă din locul unde se petrece magia, bucătăria, ne spune cu zâmbetul pe buze „acum văd ce murdară sunt, mi-a căzut pudră de curry pe mine, scuze”, iar noi o scuzăm. Pasiunea ei față de Franța și desigur gastronomia franceză își are rădăcini chiar în familie, mama ei fiind profesoară de franceză: „eram fan quiche-uri și tarte de când am stat în Franța și mereu făceam acasă”, așa că și-a îmbinat pasiunea cu visul de a deschide propria sa afacere și a ales Clujul „mi-a rămas o simpatie pentru Cluj încă de când am fost studentă”, așa că după 10 ani de lucrat în marketing pe diferite posturi de conducere la București, a deschis A la Tarte la vârsta de 36 de ani.

 

După o săptămână de hoinărit prin bistro-uri franțuzești în Paris pentru a căuta inspirație, s-a întors în Cluj și și-a găsit locul unde totul avea să prindă contur – vis-a-vis de Institutul francez. S-a documentat, a construit și a tot adăugat „am cumpărăt multe obiecte chiar din Oser” iar acum ne spune că elementele preferate din local sunt „grinzile de lemn de sus și de la uși și combinația piatră cu lemn”. Iar de-a lungul anilor, micul spațiu s-a tot îmbogățit cu fel și fel de elemente care stau la baza atmosferii autentice „câteodată mă uit la pozele de la început și spun Wow! Ce gol era”.

Ioana spune că se regăsește în bucătărie „când facem rețete noi, când facem teste” și declară că quiche-ul este un produs foarte versatil. La început a lucrat în bucătărie și ea: „eu le-am învățat să facă tarte pe cele care au lucrat aici la început”. Acum se gândește să extindă sortimentul „supe, salate, mai multe preparate de post, fără gluten, fără zahăr…”.

 

Echipa este una micuță și atmosfera este una prietenoasă, intimă și chiar molipsitor de pozitivă și precum spune și Sara, o angajată cu care am vorbit, care ne mărturisește că și dacă ar putea, nu ar schimba nimic în acest loc: „afară totul merge pe repede-înainte, dar intri aici și totul este așa calm, parcă se oprește timpul”. 

Deși situații mai dificile s-au ivit, clienți confuzi, în căutare de explicații pentru aparența „arsă” a desertului Canele de Bordeaux, propuneri venite de la investitori de a forma o rețea la nivel național, A la Tarte a rămas A la Tarte, unul și unicul, artizanal, proaspăt și bun.

Canele de Bordeaux

7 ani au rezistat într-un Cluj rapid, orientat mereu către schimbare și Ioana „dă vina” pe căldura pe care o emană locul, pe atmosfera autentică și pe preparatele gustoase dar și unice și deși „gurile-rele” i-au spus la început „ai lăsat un job din multinațională ca să mai faci o cofetărie în Cluj”, statornicia locului este singurul argument demn de invocat.

 

Și-am fi putut încăleca pe-o șa, să vă spunem povestea așa, dar cu toții știm că viața nu-i un basm, e mult mai mult de atât. Așadar, A la Tarte este o poveste fără-de-final, o poveste despre un vis de femeie, despre statornicie, dar și despre adaptabilitate, despre o echipă de oameni zâmbitori care iubesc ceea ce fac, despre atenție la detalii, despre prospețime și calitate, despre a fi autentic într-o lume comună, despre calm, acel calm în care cauți să te refugiezi, fugind din ghearele Clujul învolburat. 

Ți-a plăcut? Distribuie povestea!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top