Dacă nu știi cum arată un ingredient, înseamnă că tocmai ai identificat o bazaconie. Sau vreun fruct exotic pe care nu l-ai văzut niciodată.
Echipa FruFru
În inima giganților de sticlă, în centrul uriașelor blocuri cu birouri și ferestre ce reflectă razele soarelui unele în altele, se ascunde timid un grăunte de sănătate. Fie că lucrezi într-unul din birourile de acolo, fie că ai trecut pe lângă, în drum spre centru, e imposibil să nu fi observat clădirile The Office, de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Ce poate nu ai observat este faptul că, dacă înaintezi puțin și nu te lași intimidat de pereții de sticlă, între corporații și costume, vei găsi o cooperativă simpatică, o afacere ce militează pentru mâncarea bună, cu ingrediente 100% naturale. Numele acestei cooperative sună ca primele cuvinte rostite de un copilaș sau ca bătaia din aripi pe care o face un fluture care zboară dintr-o floare în alta. FruFru e mica noastră evadare. Într-un oraș plin de mâncare rapidă – oare unde s-o grăbi? – la Cooperativa FruFru lucrurile se întâmplă pe-ndelete.
Din 2006 promovează mâncarea gătită doar cu ingrediente naturale și gătesc doar cu „ingrediente pe care le poți pronunța, alese cu grijă din cele mai bune surse”.
Salate, supe, garnituri, chiar feluri principale vegetariene și vegane și sucuri naturale de la Urban Monkey se joacă pe rafturi, parcă împingându-se mai în față unele pe altele să fie cât mai repede luate de doritori. Nu pentru că se grăbesc undeva, ci pentru că sunt atât de proaspete, iar ingredientele sunt naturale și le e teamă să nu expire. Expiră repede pentru că nu au obișnuitele „bazaconii”, care fac restul alimentelor din magazine să reziste un timp suspect de îndelungat.
La FruFru nu doar mâncarea este „fără bazaconii”, ci și modul de lucru și materialele ambalajelor sunt cât mai naturale cu putință. În laboratorul lor regula principală e Reciclare și Valorificare, astfel că nicio formă de deșeu nu ajunge în sol. Fiind un ciclu complet, ei au grijă ca și după ce produsele părăsesc Cooperativa, ambalajele lor să nu polueze natura: 75% dintre ambalaje sunt reciclate, iar 100% din ele sunt reciclabile.
Dintre cele 70 de feluri de mâncare oferite de Fru Fru sigur poți găsi ceva să-ți placă, iar noi recomandăm să încerci ceva nou, poate ceva care sună interesant, ceva ce n-ai mai gustat sau ceva care te atrage și te face parcă să-l iei de pe raft. Știm prea bine că de multe ori, cumpărăm de mâncare fiindcă ne îmbie ambalajul, pentru că e un carton drăguț, cu desene sau o cutie cu multe culori sau texte care te fac să zâmbești. Noi suntem de părere că în acest sens, FruFru își face foarte bine treaba. Nu trebuie să petreci foarte mult timp în Cooperativa FruFru ca să găsești ilustrația ta preferată de pe ambalajele simpatice. Campania desenată a fost creată de artistul Ghica Popa, iar echipa frufru (aka The Good Guys) a adus totul la viață.
Săpând printre ilustrații și idei frumoase, am găsit și persoana cu care a început povestea FruFru. Mihai Simiuc este fondatorul FruFru, iar ideea de a începe o astfel de afacere a luat naștere dintr-o dorință a sa și a prietenilor săi de a avea ce mânca ei și familiile lor: mâncare bună, sănătoasă și „fără bazaconii”. Poate și ție îți spunea bunica „Hai, mai lasă bazaconiile” atunci când mâncai în oraș în loc să te bucuri de o ciorbă făcută în casă, la ceaun. Expresia asta a rămas cu Mihai multă vreme, transformând-o într-o întreagă campanie pentru FruFru: produse fără bazaconii. Într-un interviu realizat de Banca Transilvania în cadrul proiectului „Bucureștiul Întreprinzător”, Mihai povestește cum pasiunea pentru bucătăria italiană și lipsa de experiență în domeniul gastronomic a determinat echipa să înceapă simplu și onest: cu paste.
Imediat după ce au început să se pună pe picioare, a venit criza economică din 2008, dar asta nu i-a oprit din a fi creativi în continuare și să poată improviza ușor. Au reușit să crească cu ajutorul oamenilor dornici să mănânce sănătos, gustos și ieftin. Pornind ca un business creat și care funcționa exclusiv în București, comunitatea FruFru a crescut și s-a răspândit în mai multe orașe din țară, în prezent având Cooperative FruFru în București, Cluj-Napoca și Timișoara. Lăsăm mai jos interviul realizat de Banca Transilvania pentru cei care doresc să afle mai multe despre cum pui pe picioare un business fain.
La Cooperativa FruFru din The Office, Cluj-Napoca ne place pentru că e liniște. Oamenii sunt calmi și timpul se oprește cât să bei ceva revigorant sau să te încarci cu multă energie de la o salată sau de la un senviș. Am vorbit puțin cu Simona, managerul locației din Cluj și am aflat că rutina ei dinainte de muncă începe cu un ceai cald băut la masa de la fereastră și privind oamenii care vin la birouri și care mai stau puțin afară la o poveste, înainte de ora 8. Simona își dorește ca produsele fără bazaconii să fie descoperite de cât mai mulți oameni. Fie că vin doar să-și ia o gustare la pachet, să-și ia prânzul pe care să-l mănânce în birou, fie că își comandă acasă sau chiar petrec puțin timp în Cooperativă și lucrează în timp ce se bucură de o masă nutritivă, FruFru e alegerea perfectă. Construit în stil urban, spațiul FruFru este totuși unul cald, care te lasă să te simți confortabil și dacă alegi să lucrezi. Iar dacă ai nevoie de un loc unde să-ți încarci laptopul, la FruFru oportunitățile te înconjoară peste tot, la fel ca prizele ce coboară din tavan doar pentru tine.
Super !!!
Imi place articolul, imi plac oamenii si locurile pe care voi cu maiestrie ii aduceti in vietile si casele noastre !
Mergem si noi sa vedem!
La cat mai multe “Vederi Clujene” !
Multumim!