O fetiță se joacă în grădină și aleargă spre bunica.
— Buni? Cum face albina?
Iar bunica răspunde:
— Zza-zza-zza…
Atunci fetița a început să repete în continuu, alegându-se cu porecla Zsazsa.
Istorioara de mai sus e o parte importantă din copilăria artistei Linda Szabó, care ne învață cum să-i pronunțăm porecla, invitându-ne să reținem sunetul „zs” ca primul sunet ce se aude când rostim cuvintele „joacă” sau „jeleu”, la care mai adăugăm „a” și spunem de două ori Zsa: Zsazsa.
Nici părinții mei niciodată nu mi-au zis pe numele meu real, Linda. Am rămas Zsazsa și mi se pare că se potrivește foarte bine cu mine. Deja oamenii mă cunosc ca Zsazsa… de multe ori nimeni nu știa cine e Linda.
Zsazsa, râzând
Am povestit cu ea despre cum a început brandul cu același nume și despre bucuria lucrurilor mici.
În timpul studiilor de la specializarea de design vestimentar, Linda a început să deseneze pe ciorne, pe bucăți de hârtie. Așa a găsit pasiunea pentru ilustrație, iar în urma unui proiect cu o prietenă au decis să înceapă un blog. Pentru lansarea acestuia au ales să facă un giveaway în care să ofere o agendă cu coperta ilustrată de ea. I-a plăcut să facă asta și a continuat să creeze ilustrații pentru agende, pe lângă colecțiile de haine. Când era în anul 3 de facultate, a participat la prima ediție a târgului Cluj Design Days, în urma căruia a primit un feedback pozitiv, care a convins-o să-și continue ideea. Partea de ilustrație s-a dezvoltat odată cu apariția pandemiei, când a lăsat puțin deoparte designul vestimentar. Au apărut felicitările, calendarele, apoi penarele și rucsacurile, iar cel mai recent proiect: formele de biscuiți realizate tot după ilustrații.
Deși nu ne propunem niciodată să încadrăm actul artistic într-o denumire strictă, aflăm de la Zsazsa că ceea ce face poartă numele de „surface pattern designer”, adică ea creează modele pe care le aplică pe diferite suprafețe.
Fiecare produs cumpărat reflectă faptul că oamenii găsesc bucurie în modelele pe care ea le desenează și că își doresc să aibă aproape o mică parte din ea. Acelea sunt momentele în care se simte apreciată. Își amintește cu drag de multe interacțiuni frumoase cu clienții și ne povestește de o întâmplare recentă care i-a rămas în minte. E vorba despre o comandă primită din partea unui bărbat care a rugat-o să-i trimită prietenei lui un calendar, știind că îi place un anumit model. Deși un gest simplu, acesta subliniază tocmai importanța simplității și a sincerității din spatele unor acțiuni mici, făcute din suflet.
Mi s-a părut un gest frumos ca un bărbat să facă o comandă cu produsul meu pentru o persoană iubită.
Zsazsa
Zsazsa își ia inspirația din lucrurile care îi plac din jurul ei. Majoritatea modelelor de pe produse conțin ilustrații ale diferitor animale, iar artista se inspiră din orice îi iese în cale, fie că e o poză cu niște oi din Irlanda, fie că sunt idei întâlnite într-o plimbare pe stradă.
Camera unde lucrez e la mansardă și, cum sunt trase firele de curent pe stradă, foarte multe vrăbioare stau acolo. Îmi place foarte mult să văd cum se distrează, cum stau pe fir, se mai leagănă, se ceartă între ele.
Zsazsa
Cu Zsazsa totul e bucurie și joacă. Îi plac formele și jocurile dintre lumină și umbră, găsind inspirație chiar și într-o simplă siluetă văzută pe geam sau transformându-și prietenii în ilustrații. Una din felicitări surprinde o femeie înconjurată de plante, despre care aflăm că este fondatoarea brandului „Podoaba”, care se ocupă de crearea unor accesorii florale deosebite. Pornind de la o fotografie cu ea, în timp ce lucra la niște aranjamente, Zsazsa a apreciat cum era îmbrăcată și și-a dorit să facă din acea imagine frumoasă o ilustrație.
Are și proiecte care necesită un proces îndelungat de pregătire și gândire asupra fiecărui desen, spre exemplu calendarul anual, care are câte o ilustrație specifică pentru fiecare lună. În cazul calendarului intervine nevoia de a se așeza la birou și a se gândi „hm, aici ce să desenez”. Însă, Zsazsa mărturisește că momentele ei preferate sunt cele de inspirație spontană.
P.S.: Profităm de moment pentru a lansa o invitație la inspirație spontană. Regulile sunt simple: priviți pe fereastră sau în jurul vostru, iar în momentul în care ceva v-a agățat privirea luați o foaie și un creion și începeți să desenați ceva. Orice. Și doar un punct dacă desenați e grozav! E un punct în plus pentru sufletul vostru.
Multumim, Vederi clujene, pentru toate momentele de suflet si locurile frumoase in care ne duceti , de fiecare data! …scris cu drag de locuri si de oameni..ca de fiecare data!..asteptam urmatoarea vedere!❤❤
Prin Vederi clujene descoperi povești frumoase și locuri care te invită să le treci pragul.
Mulțumesc că ni le descoperiți!
Interesant, pilduitor parcursul artistei care a ajuns să-și transforme numele de alint din copilărie în renume!
Demne de apreciat sunt și calitățile de comunicare ale autoarei/autoarelor? articolului. Mă întreb: cum, prin ce metode reușește/ reușesc să-i facă pe oamenii întâlniți să-și deschidă sufletele pentru a ni le dărui cu delicațete nouă?
Folositoare sugestia din P.S.! Cred că procedeul are virtuți vindecătoare, deci îl voi aplica. Mulțumesc ,,Vederi Clujene”
…atat voi, echipa Vederi Clujene, cat si subiectele voastre sunteti sursa de INSPIRATIE pentru mine 😊. De la precedentele articole ma tot gandesc… oare ce talent am, oare ce si cum mi-as putea bucura viata la propriu astfel incat sa ma bucur si sa am parte de implinire si drag de frumos realizat. Foarte bun sfatul vostru… am incredere ca daca imi propun acest obiectiv cu sufletul deschis voi gasi raspunsul.
Toate cele bune, multumesc si tot inainte ! ❤🤗
Felicitari, Zsazsa! Si eu ma bucur de calendarul tau superb 🤍