Liniște. Sute de priviri oprite pe mingea galbenă. Un sunet scurt și adânc ce răsună în întreaga sală atunci când mingea atinge podeaua și sare: o dată, de două ori, de trei ori. O mișcare sigură, calculată, urmată de un prim serviciu perfect. Așa începe fiecare zi la turneul de tenis Transylvania Open 2024, desfășurat la Cluj, între 3 și 11 februarie.
Transylvania Open este cel mai important turneu de tenis feminin din România și face parte din categoria WTA 250, o categorie de turnee din turul Asociației de Tenis Feminin (Women’s Tennis Association – WTA). Asociația a fost fondată de Billie Jean King în 1973 pe principiul egalității de șanse, iar acum este liderul mondial în sportul profesionist feminin, fiind una dintre cele mai cunoscute organizații sportive din lume, formată din peste 1650 de jucătoare reprezentând aproximativ 85 de țări, concurând pentru a câștiga puncte în clasamentul WTA și titluri la turnee.
Totuși, pe lângă punctele câștigate, jucătoarele de la Transylvania Open 2024 câștigă atenția și mândria publicului, prezent în fiecare zi pentru a-și susține preferatele. În total, 32 de jucătoare au concurat la meciurile de simplu, și 16 echipe la dublu. În a patra ediție a turneului, organizată anul acesta la BT Arena, câteva din cele care reușesc să umple sala de scandările publicului sunt Karolína Plíšková, fost lider mondial în circuitul WTA și cinci jucătoare din România de pe tabloul principal: Ana Bogdan, Jaqueline Cristian, Andreea Mitu, Miriam Bulgaru și Anca Todoni.
Când vine vorba de sport, dacă nu joacă ei înșiși, românii sunt pe locul I la a-și susține neamul, iar acest aspect s-a văzut, dar s-a și auzit, mai ales în finală, când s-a înregistrat un record în ceea ce privește volumul scandărilor publicului care a fost acolo – trup și suflet – pe întreg parcursul competiției.
Pentru că poate nu ați ajuns la meciurile de la Transylvania Open, ne-am gândit să păstrăm aici o părticică din sentimentele ce au cuprins BT Arena în prima săptămână a lunii februarie. Vă prezentăm, așadar, un jurnal de momente din ediția anului 2024 a turneului de tenis și vă invităm să apreciați puterea și efortul acestor femei ce au făcut parte din competiție.
Sâmbătă, 3 februarie, a avut loc ceremonia tragerii la sorți în prezența Karolinei Plíšková și a directorului turneului, Patrick Ciorcilă. Momentul tensionat a fost destins de entuziasmul și determinarea jucătoarei.
Dacă joc bine, cred că pot învinge pe oricine aici. În fiecare săptămână îmi doresc să câștig, dar sunt peste tot jucătoare bune și fiecare turneu este greu, trebuie luat meci cu meci.
Karolína Plíšková
Ana Bogdan a avut parte de o tragere grea, Karolína Plíšková de una destul de ușoară. Dincolo de asta, cred că avem cea mai bună tragere la sorți din istoria competiției, majoritatea meciurilor pornesc de la 50/50 șanse. Mă bucur că avem cinci românce în primul tur, sper să mai vină și altele din calificări, cert e că, jucând Jaqueline Cristian cu Miriam Bulgaru suntem siguri că o româncă va fi sigur în turul al doilea. Karolina e vedeta ediției 2024, sper să o avem la Cluj până în ultimele zile ale turneului.
Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open WTA 250
Karolína Plíšková are amintiri frumoase de la Cluj, precizând că a câștigat aici toate cele trei meciuri din 2016 din FedCup, în ciuda susținătorilor români care nu erau neapărat de partea sa.
Poate pentru mulți, un turneu de tenis sau un meci e ceva tehnic sau o competiție din care rezultă un singur câștigător, însă pentru noi, Transylvania Open e mai mult de atât. Fiecare jucătoare care a servit în meciurile din această săptămână a dat dovadă de ambiție, curaj și muncă, dar și de eleganță, tact, strategie. Iar pentru acestea merită toată aprecierea.
Meciurile de calificări au avut loc în weekend. Șase dintre cele 24 de concurente au câștigat un loc pe tabloul principal, unde favorita numărul unu a fost Arantxa Rus (Olanda), urmată de Tatjana Maria (Germania).
Ana Bogdan, cea mai bine clasată jucătoare de pe tabloul principal de simplu, a susținut meciul zilei de luni cu americanca Alycia Parks, învingând-o pe aceasta în două seturi strânse, cu scor 7-5, 7-5.
A fost un meci intens, mă așteptam să fie așa pentru că este o jucătoare puternică, dar am fost foarte motivată și foarte determinată să joc cât mai bine și să fac un meci frumos. A returnat unele mingi foarte bine și a trebuit să accept. Nu simți același lucru la alte turnee din străinătate, de aceea aleg să joc cât mai mult aici, acasă și sper să petrec cât mai mult timp în competiție, la Transylvania Open.
Ana Bogdan
Jocul la dublu e mereu plin de energie și suspans, iar echipa formată din Jaqueline și Mitu a adus voia bună de care avea nevoie turneul.
E cel mai bun WTA 250 din lume! Ne simțim foarte bine aici. Azi am avut un meci foarte bun, solid. Chiar am jucat bine, e prima oară când am jucat cu Andreea. Am avut o comunicare foarte bună. E un început bun pentru Transylvania Open.
Jaqueline Cristian
Înainte de turul doi, Karolína Plíšková a mărturisti că anul trecut nu a fost unul grozav pentru ea, confruntându-se cu accidentări: „întotdeauna e greu să revii și să recuperezi”. Însă oricât de multe piedici ar întâlni, jucătoarele sunt determinate să continue: „Anul acesta sper să fiu mult mai bine, vreau să joc. De aceea am venit și aici și sper să joc cât mai multe meciuri. Sunt pregătită pentru turul doi!”
Credem că mulți văd pauzele în sport drept motive de încetinire a performanței, semnale că nimic nu va mai fi ca înainte și că victoria mult visată va fi și mai greu de atins. Deși în unele cazuri chiar există reproșuri și păreri de rău, jucătoarele de tenis au acel as în mânecă, un simț specific lor, care le ambiționează și le motivează să continue indiferent cât de greu e sau ce opinii zboară prin jur, de la cei mai mult sau mai puțin specializați.
Ana Bogdan s-a calificat miercuri, 7 februarie, în sferturile de finală ale Transylvania Open WTA 250, în urma unui meci cu multe emoții și reveniri. Ea a întâlnit-o pe teren pe Erika Andreeva și a câștigat meciul cu un scor echilibrat de 6-4, 6-4.
A fost un meci intens, mă așteptam să fie așa pentru că este o jucătoare puternică. Dar am fost foarte motivată să joc cât mai bine și să fac un meci frumos, un meci care în primul rând să îmi placă, și în al doilea rând să fie și eficient. Energia pe care o am aici și suportul din parte publicului sunt unice.
Ana Bogdan
Semifinala aduce în prim-plan un nou meci între românce: Jaqueline Cristian și Ana Bogdan joacă pentru un loc în finală. Bogdan a susținut vineri unul dintre cele mai bune meciuri ale acestei ediții, un meci maraton, de aproape trei ore și jumătate, la finalul căruia a eliminat-o din competiție pe Arantxa Rus.
Așa o victorie acasă, să mă bat până la ultimul punct, în atmosfera de azi, e incredibil! Nu am renunțat să cred și să lupt. Am stat la fiecare punct și tot ce mi-am spus e că pot să realizez tot ce îmi doresc eu să realizez aici, dacă joc așa cu sufletul – și asta am făcut până la final. Încă nu pot să cred! Din punct de vedere al emoțiilor, da, este cea mai importantă victorie din cariera mea. Eu azi m-am învins pe mine.
Ana Bogdan
Așadar, Ana Bogdan a rămas în competiție și joacă semifinala cu Jaqueline Cristian care vineri a învins-o pe Anastasija Sevastova, calificându-se în prima ei semifinală Transylvania Open.
Sunt foarte fericită că pot să arăt acest tenis în fața fanilor. Am încercat să mă focusez pe mine și pe jocul meu, știu că e o adversară cu multă experiență, dar am încercat să nu mă uit dincolo de fileu, să fac ce știu mai bine, să mă bucur că sunt pe teren și să termin meciul împăcată, indiferent de rezultat.
Jaqueline Cristian
Cele două românce s-au mai întâlnit de două ori până acum și ambele meciuri au fost câștigate de Bogdan, aceasta asigurându-și locul în finală și aducând bucurie maximă susținătorilor români care sperau la o victorie „ca la mama acasă”.
A fost foarte frumos. Emoțiile pe care le-am simțit au fost mari și atmosfera creată de public a fost foarte frumoasă. Pentru mine, cred că acestea sunt momentele care rămân în sufletul meu. A fost un meci intens, în care amândouă am dat tot ce e mai bun pe teren. Jaq are un progres foarte mare, chiar i-am felicitat antrenorul după ce am ieșit de pe teren. Dar îmi doream mult această finală și mă bucur că o am aici acasă.
Ana Bogdan
Karolína Plíšková trece și ea de semifinale, calificându-se în finala Transylvania Open în urma unei victorii obținute fără mari eforturi cu britanica Harriet Dart, cu scorul 3-6, 3-6.
Săptămâna aceasta nu putea să decurgă mai bine de atât. Suportul publicului a fost grozav, și am simțit că modul meu de a juca a evoluat de la un meci la altul. Sunt bucuroasă să fiu în finală. Mă aștept ca publicul să fie de partea Anei Bogdan, este normal. Și eu, dacă aș juca în țara mea, aș fi susținută de publicul de acolo. Ana este o jucătoare puternică și destul de rapidă, chiar dacă nu e înaltă. Are și un stil de a juca destul de agresiv, dar sunt pregătită de meci. Pentru mine ar însemna mult să câștig, dar sunt oricum bucuroasă deja să fiu în finală.
Karolína Plíšková
Finala la dublu a avut loc între Caty McNally și Asia Muhammad vs. Harriet Dart și Tereza
Mihalikova, iar câștigătoarele McNally și Muhammad au jucat pentru prima oară împreună – împreună zâmbind și luptând până la victorie.
Pentru mine este al doilea turneu de dublu după o pauză de 6-7 luni, așa că este grozav că am reușit să avem o săptămână productivă aici. Transylvania Open este un turneu minunat și sper să revin anul viitor.
Caty McNally
A fost minunat să joc cu Caty, este o jucătoare foarte bună și ne completăm reciproc. Ne bucurăm că am câștigat titlul.
Asia Muhammad
Sportiva din Cehia a fost cap de afiș al turneului din Cluj și a obținut o victorie din două seturi, cu scorurile 6-4, 6-3. Turneul de la Cluj i-a dat încredere pentru următoarele turnee, jucătoarea precizând: „Este minunat să câștig al 17-lea titlu, mai ales aici, în România, toată lumea a fost minunată. Aș vrea să revin aici. A fost un meci bun și o săptămână foarte bună.”
În cele cinci meciuri jucate de Karolína Plíšková la Cluj nu a pierdut niciun set și a pierdut doar 28 de game-uri. Toate victoriile ei au fost obținute în două seturi. Pliskova a jucat la Cluj cu Sinja Kraus, Camila Osorio, Sara Errani, Harriet Dart și Ana Bogdan. Ultimul trofeu câștigat de jucătoarea din Cehia a fost în 2020, la Brisbane.
Sigur, dacă joci doar la turneele mari e dificil pentru că sunt jucătoare foarte bune în primul și al doilea tur. Așa că am zis să mă îndrept spre un turneu mai mic, deși nu a fost deloc un turneu ușor. A fost un tablou puternic.
Karolína Plíšková
Chiar dacă nu a câștigat finala, Ana Bogdan a reușit să aducă emoții pozitive publicului din România toată săptămâna. Jucătoarea din România a avut parte de meciuri grele și a reușit să treacă peste multe momente stresante, cu eleganță și determinare.
Le mulțumesc mult fanilor. Am trăit o săptămână incredibilă aici. Mi-au arătat atât de multă iubire și mi-au transmis atât de multă energie încât nu am cuvinte să le mulțumesc. Aș vrea să privesc partea plină a paharului și să mă gândesc la momentele în care mi-am depășit multe limite în aceste zile și chiar sunt recunoscătoare pentru munca pe care am depus-o ca echipă și pentru ce am realizat în aceste ultime săptămâni. E doar început de drum și, cu siguranță, dacă voi munci în continuare la fel, va fi un drum lung și frumos pentru noi.
Ana Bogdan
Munca multă și determinarea constituie, în esență, al șaselea simț al femeii sportive din turneul Transylvania Open. În fond, totul e despre simțuri – să simți aerul ce trece odată cu mingea lovită cu peste 80 km/h, să auzi strigătul jucătoarei care dă tot ce are mai bun la fiecare lovitură, să auzi încurajările publicului și bucuria lui la finalul zilei, să guști apa care pare mai dulce după o victorie, să simți mirosul terenului la început de zi, să atingi mingile și să încerci care sare mai aproape de victorie, să te vezi învingător chiar dacă nu ai plecat cu un trofeu – și nu în ultimul rând: să simți dorința să muncești în continuare, pentru ceva mai mare ca tine, pentru ceva important și care vrei să fie al tău. Acesta a fost jurnalul nostru și trecerea în revistă a celor 6 simțuri ale femeilor care au fost săptămâna trecută la turneul WTA 250 de la Cluj.
P.S.: 1-9 februarie 2025 – salvați data în calendar – următorul turneu Transylvania Open de la Cluj se anunță mai spectaculos, iar noi abia așteptăm să surprindem în imagini și cuvinte momente de neuitat.
P.P.S.: Nu uita: 1-9 februarie 2025.
Ați prezentat totul atât de frumos prin imagine și cuvânt! Datorită vouă am simțit și eu emoția jucătoarelor și a voastră, spectatoare fericite. Mulțumesc.
Sigur si anul viitor voi urmări pagina voastra! Multumim pentru munca depusă cu gândul că nu toți ajungem sa participam la astfel de evenimente!…go girls!